50 JAAR
10 jaar vooruitkijken is vrijwel onmogelijk, maar wat Fritom onderscheidt is flexibiliteit. Arnold: ”Als je alles op korte termijn wilt behalen, dan weet je één ding zeker, je kan in een korte tijd fantastische resultaten bereiken, maar de kans is vrij groot dat je over vijf jaar niet meer bestaat of er heel anders uitziet. Het gaat om balans.”
Als we dan toch zouden mogen speculeren over de toekomst, hoe zou Fritom er over 50 jaar uitzien? Arnold: “Ik denk dat over 50 jaar nog steeds deze structuur kan bestaan. Vakmanschap, dicht bij de klanten zitten, de klant goed begrijpen en daarin ook opschuiven. Ik geloof er heilig in dat ons model in de toekomst nog steeds staat. En er zal ook wel eens een bedrijf bij zijn dat een keertje wat minder draait, maar het mooie aan onze groep is dat wij elkaar kunnen ondersteunen. Samen kom je verder dan alleen.”
Wessel: “Voor mij blijven mensen altijd belangrijk. Hoe ingewikkeld en hoe gedigitaliseerd het ook is. Als we dan met drones medicijnen bezorgen op de Waddeneilanden, ja dat zal. Je kunt wel honderd drones boven elkaar laten vliegen, maar er moeten wel mensen zijn die het bedenken.” Arnold: “Die lijn voortzettend, denk ik dat het over 50 jaar nog maar de vraag is of wij bijvoorbeeld nog vrachtwagens hebben. Je ziet dat het met de toenemende vraag steeds meer vastloopt. Als het CO2-uitstootprobleem straks is opgelost, gaan mensen zich storen aan al die elektrische voertuigen. We gaan steeds meer frictie krijgen tussen de ruimte die er nog is en het welzijn dat wij daarvan willen hebben. Dat betekent dat er andere oplossingen moeten komen. Het luchtruim is nog leeg, dus daar gaat denk ik de focus naartoe.”
Fritom beschikt over een aantal tijdloze universele waarden die toe te passen zijn op de uitdagingen die er in de toekomst liggen. Arnold: “Daarnaast moet je open blijven staan voor de nieuwste ontwikkelingen. Dat hebben we de afgelopen 50 jaar gedaan en daar blijft uiteindelijk onze kracht inzitten.”