Fritom Group 50 jaar

1971: hoe het begon

Drie familiebedrijven die zich bezighielden met transport- en veemactiviteiten: Doorenbos Internationaal transportbedrijf en Wiersma’s Internationaal Transport in Bolsward en de Firma W Veenstra en Zn in Heeg, richtten Transportonderneming Melkweg NV op. Deze drie rasondernemers zagen namelijk een kans in de markt: RMO-vervoer. Het vervoer van melk van veehouder naar zuivelfabriek per tankauto. Tot die tijd ging dit vervoer nog veelal in melkbussen per auto en schip. De familiebedrijven zagen echter dat dit ging veranderen. Ze zagen potentie in de in opkomst zijnde nieuwe vorm van melktransport. Melkweg NV werd een pionier op het gebied van rijdende melkontvangst. En het werd een succes.

Fritom Group 50Jaar Doorenbos Wiersma Veenstra
Fritom Group 50Jaar Melkweg Auto Logo
Fritom Group 50 Jaar Kees Sikma Melkweg

Tussen 1971 en 1980

In augustus 1971 kochten de drie bedrijven Doorenbos, Veenstra en Wiersma een bedrijf in Zwolle en doopten dat om tot Transportonderneming Melkweg Zwolle. Deze nieuwe aanwinst hield zich bezig met vloeibare zuivelproducten en andere vloeistoffen in tankwagens.

Fritom Group 50 Jaar Melkweg Zwolle
Fritom Group 50 Jaar TGN Vaassen

Samen met een aantal andere transport- en veembedrijven, richtten de drie familiebedrijven in 1973 Transportgroep Nederland (TGN) BV op. Ze hadden hiermee een eigen expeditiekantoor in Vaassen. De overige eigenaren trokken zich uiteindelijk terug. Veenstra, Wiersma en Doorenbos bleven over. De samenwerking was ook toen al hecht. Hun motto: als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen.

Met elkaar samenwerken zit vanaf het begin in het DNA van de Fritom Group. De bedrijven presenteerden zich in de jaren 70 al als Samenwerkende Transportbedrijven.

Fritom Group 50 Jaar Samenwerkende Transportbedrijven Logo

Eind jaren 70 werd er een nieuw kantoorpand met garage gebouwd voor Transportonderneming Melkweg BV in Bolsward. Het pand aan de Koopman Heeresweg werd in 1980 feestelijk geopend door Neelie (Smit-)Kroes, die op dat moment Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat was. Ze zei: “Ik vind melk afschuwelijk”… maar ze loofde de samenwerking en het innovatieve vermogen van de samenwerkende transportbedrijven.

Fritom Group 50 Jaar Nieuw Kantoorpand Melkweg Bolsward
Fritom Group 50 Jaar Opening Kantoor Melkweg 1980

In 1980 kwam er een eigen verzekeringskantoor: Westergo Assurantiën. Westergo was in Bolsward gevestigd. De bedrijven die tot de groep behoorden en hun medewerkers, konden er verzekeringen afsluiten. Daarnaast had Westergo een eigen assurantieportefeuille.

Umbraco.Web.PublishedCache.NuCache.PublishedContent?.AltText()

Een portret van de founding fathers van de Fritom Group. Van links naar rechts: Jan Wiersma, Willem Doorenbos en Rinze Veenstra.